Domowy blok czekoladowy

domowy-blok-czekoladowy

Jak wiele razy już to na Krzywej podkreślałam, mam swoje lata. Pamiętam czasy Polski przed 1989 r. PRL był moją dziecięcą rzeczywistością. Wiele wtedy było nie tak, bardzo wiele. Były jednak rzeczy, które do tej pory wspominam z łezką w oku, zwłaszcza jeśli chodzi o kulinaria. Nie były to kulinarne wyżyny, a jednak sentyment został. Ten sentyment skłonił mnie do przygotowania domowego bloku czekoladowego. Jest pyszny, słodki, bezglutenowy. To pierwsza słodycz, której mój mąż nie potrafi się oprzeć i twierdzi, że to taki domowy snikers.

Do przygotowania średniej wielkości keksówki bloku czekoladowego będziemy potrzebować:

  • 200 g masła
  • 100 ml wody
  • 100 g gorzkiej czekolady bezglutenowej
  • 300 g cukru
  • 500 g mleka w proszku
  • 75 g krojonych orzeszków ziemnych
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie:

Do rondelka wlewany wodę, dodajemy masło, połamaną czekoladę i cukier. Roztapiamy całość na wolnym ogniu, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Po delikatnym przestygnięciu masę przelewamy do miski, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i ponownie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta i łatwo odchodzić od miski. Średnią keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę. Równomiernie ją rozkładamy. Zakrywamy wystającym poza formę papierem i delikatnie dociskamy. Odstawiamy, by przestygła. Wystudzoną wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny. I… jemy 🙂 Smacznego!

14 komentarzy

  1. Edyta moj-kawalek-podlogi

    Dawno u Ciebie nie byłam, a tu takie pyszności 😉

    30 . Mar . 2016
  2. DominikaBr

    Szkoda, że nie bezlaktozowy 🙁

    30 . Mar . 2016
  3. jedz z apetytem

    Uwielbialam blok czekoladowy!!!! Zajadalo sie, oj zajadalo i jakos nam brzuchy nie rosly ;))

    30 . Mar . 2016
  4. Blogabella

    Moja teściowa takie coś przyrządza. Zawsze pyszne i rozpływa się w ustach.

    30 . Mar . 2016
  5. Zwykła Matka

    O rety!!!! Dawno tego nigdzie nie widziałam 🙂 Uwielbiam to 🙂

    30 . Mar . 2016
  6. Iri Sunshine

    Mniam! U mnie na razie jeszcze zostało trochę świątecznych słodkości, ale jak się skończą, to czemu by nie, blok czekoladowy da radę:)))

    30 . Mar . 2016
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Polecam, pyszności 🙂

      30 . Mar . 2016
  7. Sisters92

    Ciasta czekoladowe bardzo lubimy, ale bloku jako takiego nigdy nie jadłyśmy.

    30 . Mar . 2016
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Zdecydowanie polecam. Pyszności 🙂

      30 . Mar . 2016
  8. Wioleta Sadowska (awiola)

    Tam gdzie czekolada, tam jestem i ja. Mniam, mniam 🙂

    30 . Mar . 2016
  9. Joanna Gliniecka

    chyba już wiem, co robię na przekąskę weekendową 🙂

    31 . Mar . 2016
  10. Esencja

    Pamiętam jak moja mama przygotowywała bloki czekoladowe dla mnie i mojego brata. A były to czasy kiedy czekolada była na kartki… Przywołałaś wspomnienie z dzieciństwa 😉

    01 . Kwi . 2016
  11. Magdalena Sz L

    musze dobrze pogrzebacczy nie mam mleka w proszku…. reszte się zorganizuje 🙂

    03 . Kwi . 2016
  12. Małorzata B.

    O matko. Gdybym mogła, od razu zabrałabym się do roboty 🙂

    12 . Kwi . 2016

Zostaw komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *