blok czekoladowy
Kuchnia,  Przepisy

Domowy blok czekoladowy

Jak wiele razy już to na Krzywej podkreślałam, mam swoje lata. Pamiętam czasy Polski przed 1989 r. PRL był moją dziecięcą rzeczywistością. Wiele wtedy było nie tak, bardzo wiele. Były jednak rzeczy, które do tej pory wspominam z łezką w oku, zwłaszcza jeśli chodzi o kulinaria. Nie były to kulinarne wyżyny, a jednak sentyment został. Ten sentyment skłonił mnie do przygotowania domowego bloku czekoladowego. Jest pyszny, słodki, bezglutenowy. To pierwsza słodycz, której mój mąż nie potrafi się oprzeć i twierdzi, że to taki domowy snikers.

Do przygotowania średniej wielkości keksówki bloku czekoladowego będziemy potrzebować:

  • 200 g masła
  • 100 ml wody
  • 100 g gorzkiej czekolady bezglutenowej
  • 300 g cukru
  • 500 g mleka w proszku
  • 75 g krojonych orzeszków ziemnych
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie:

Do rondelka wlewany wodę, dodajemy masło, połamaną czekoladę i cukier. Roztapiamy całość na wolnym ogniu, mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Po delikatnym przestygnięciu masę przelewamy do miski, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i ponownie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta i łatwo odchodzić od miski. Średnią keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę. Równomiernie ją rozkładamy. Zakrywamy wystającym poza formę papierem i delikatnie dociskamy. Odstawiamy, by przestygła. Wystudzoną wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny. I… jemy Smacznego!

Obserwatorka i komentatorka życia. Z pasją o kulturze, podróżach, rodzicielstwie i życiu jako takim. Po ojcu M, po mężu P. Wiecznie zabiegana, nieustannie niewyspana...

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *