Świąteczny makowiec bezglutenowy – banalnie prosty i szybki

swiateczny-makowiec-bezglutenowy

Chwilę mnie nie było… Ta bywa z dwoma maluchami w domu… Co tam będę opowiadać… Wiecie jak jest… Niemniej jestem i mam dziś dla Was bardzo smakowity przepis.

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. Warto już teraz pomyśleć o świątecznych wypiekach. Jestem zdecydowaną wypiekową tradycjonalistką, preferuję zatem wypieki tradycyjnie pojawiające się w czasie Świąt… Tym razem mam dla Was makowiec. Jest to oczywiście wersja bezglutenowa, w dodatku banalnie prosta i szybka, w sam raz na zabiegany przedświąteczny czas. Spróbujecie?

Do przygotowania średniej torownicy makowca bezglutenowego będziemy potrzebować:

  • gotową masę makową bezglutenową – 850 g
  • kostkę masła – 200 g
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • garść rodzynek
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżkę masła do wysmarowania formy
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do obsypania formy

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masę makową oraz rodzynki. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką kukurydzianą średniej tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu) przez ok. 45 minut.

Smacznego!

A jakie są Wasze świąteczne smaki?

9 komentarzy

  1. Sisters92

    Pyszne. Niebawem też na pewno będziemy robiły makowiec

    17 . Mar . 2016
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Koniecznie musicie się nim pochwalić

      17 . Mar . 2016
  2. Healthy Life Connoisseur

    Uwielbiam makowce z samego maku praktycznie:)

    17 . Mar . 2016
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Ja również. Są pyszne i bardzo lekkie

      17 . Mar . 2016
  3. Matka Antyterrorystka

    Uwielbiam makowiec- moja bratowa robi najlepszy na świecie

    22 . Mar . 2016
  4. Ewa

    Ale ten makowiec wygląda… muszę wpaść na kawę i takie ciacho do Ciebie

    29 . Mar . 2016
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Jesteśmy umówione

      29 . Mar . 2016
  5. Tomek

    Przepis oceniam na 10/6 Pierwszy raz robiłem z gotowej masy, kolejne z domowej. Lepszego makowca nigdy nie jadłem!

    19 . Lis . 2016
  6. Moderna

    Pysznie wygląda, ja jeszcze nigdy nie robiłam makowca.

    21 . Gru . 2016

Zostaw komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *