naleśniki z pieczarkami
Kuchnia,  Przepisy

Naleśniki z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym

Dziś zapraszam Was na pyszne, wegetariańskie i w dodatku bezglutenowe naleśniki z pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym. To doskonała propozycja na lekki i szybki obiad. Sprawdzi się także jako pyszne danie romantyczne… np. podczas spędzanego we dwoje wieczoru sylwestrowego. Jest na tyle lekkie, że bez obaw możemy zjeść je późną wieczorową porą.

Na ciasto naleśnikowe będziemy potrzebować:

  • 300 g mieszanki uniwersalnej bezglutenowej Schar lub innej mieszanki bądź mąki, którą stosujecie do naleśników
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • mleko w takiej ilości, by ciasto było lejące się
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Mąkę, jajka, cukier, sól wrzucamy do miski. Dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy olej i ponownie dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej naleśnikowej patelni smażymy bez dodatku tłuszczu cieniutkie, okrągłe naleśniki. Z tej ilości składników powinno mam wyjść 10-12 cienkich naleśników.

Na farsz będziemy potrzebować:

  • ok. 25-30 pieczarek
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy ją krótko na złoty kolor. Wrzucamy starte pieczarki. Dodajemy sól, pieprz. Smażymy całość dość krótko, redukując tylko trochę nadmiar płynu, który uwolnił się z grzybów.

Na sos pomidorowo-paprykowy będziemy potrzebować:

  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 30%

Do rondelka wlewamy oliwę. Podgrzewamy ją. Wlewamy passatę. Dodajemy wyciśnięte na prasce lub starte na tarce ząbki czosnku. Dodajemy bazylię, oregano, tymianek, sól, pieprz, cukier i paprykę. Sos doprowadzamy do wrzenia. Redukujemy go odrobinę na wolnym ogniu, by stał się gęstszy. Na koniec dodajemy śmietanę i raz jeszcze doprowadzamy do wrzenia.

Na rozłożony naleśnik nakładamy 1-2 łyżki farszu (bez zbędnego płynu, który pozostał na patelni), rozsmarowujemy go po całej powierzchni, dodajemy ok. łyżki tartej mozzarelli, odrobinę zawijamy do środka górną i dolną krawędź naleśnika a następnie zwijamy go w rulon. Postępujemy tak ze wszystkimi naleśnikami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy naleśniki jeden obok drugiego, równomiernie rozkładamy na naleśnikach sos pomidorowo-paprykowy. Całość zapiekamy przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Już na talerzu możemy nasze naleśniki obsypać jeszcze odrobiną pozostałej mozzarelli.

Smacznego!

Obserwatorka i komentatorka życia. Z pasją o kulturze, podróżach, rodzicielstwie i życiu jako takim. Po ojcu M, po mężu P. Wiecznie zabiegana, nieustannie niewyspana...

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *