ciasto czekoladowe z procentem
Kuchnia,  Przepisy

Ciasto czekoladowe z procentem

Mój mąż zrobił likier wiśniowy… oczywiście bezglutenowy. Po zlaniu okazało się, że wiśnie nasączone alkoholem są nadal zdatne do wykorzystania. Żal było je wyrzucać a opcja zjedzenia ich wszystkich groziła totalnym upojeniem alkoholowym. Tak narodził się pomysł lekkiego ciasta czekoladowego z procentem. Bez obaw, wiśnie z likieru można też śmiało zastąpić wiśniami z mrożonki (obecnie raczej świeżych nie znajdziemy) po ich wcześniejszym rozmrożeniu i pozbyciu się powstającego przy okazji nadmiaru soku. Macie ochotę na ciasto czekoladowe z procentem?

Składniki:

  • 120 g masła
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml 30 % śmietany  homogenizowanej
  • 4 jajka
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 5 łyżek wiśni z likieru lub odsączonych wiśni z mrożonki

Przygotowanie:

Masło wrzucić do rondelka. Rozpuścić. Trzymając cały czas rondelek na wolnym ogniu dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać śmietanę i dalej mieszać aż uzyskamy jednolitą masę. Pozostawić do wystygnięcia. Do miski wbić jajka, dodać cukier i wanilię. Mieszać do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia oraz masę czekoladową. Dokładnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką kukurydzianą średniej wielkości tortownicy. W ciasto dość gęsto powtykać wiśnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu przez ok. 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Obserwatorka i komentatorka życia. Z pasją o kulturze, podróżach, rodzicielstwie i życiu jako takim. Po ojcu M, po mężu P. Wiecznie zabiegana, nieustannie niewyspana...

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *