Świąteczne ciasto makowe – proste i bezglutenowe

swiateczne-ciasto-makowe-proste-i-bezglutenowe

Do Świąt zostało już bardzo mało czasu. Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dla mnie co roku podstawą, jeśli chodzi o repertuar świątecznych ciast, jest sernik, keks i makowiec. Będąc na diecie bezglutenowej nie jest jednak tak łatwo upiec ciasto… tak, by jak najbardziej przypominało to tradycyjne… pełne glutenu. Niemniej się da… i to nawet smacznie i zdrowo. Do tej pory udało mi się wyczarować pyszny sernik i keks. Teraz przyszedł czas na zdrową, dla uczulonych na gluten, wersję makowca. Zapraszam Was dziś na świąteczne ciasto makowe. Smaczne i zdrowe

Składniki:

  • 200 g mielonego maku
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżki miodu
  • garść rodzynków
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku. Pozostawić do wystygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy tej dodać mak, obie mąki, rodzynki, proszek do pieczenia, miód, stopione masło i dokładnie wymieszać. Dodać białka i ponownie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia średniej keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, bez termoobiegu, przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu można udekorować lukrem.

Lukier: 100 – 120 g cukru pudru, 3 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny. Dokładnie wymieszać ze sobą cukier puder, wodę i sok z cytryny. Lukrem udekorować wystudzone ciasto.

Smacznego!

A jakie są Wasze ulubione bożonarodzeniowe ciasta?

24 komentarze

  1. Sisters92

    U nas to chyba makowiec, sernik i… keks. Mamy zbliżone gusty, jak widać. A takie ciasto makowe musi być przepyszne!

    09 . Gru . 2015
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Jest bardzo pyszne. A gusta mamy zdecydowanie zbliżone

      13 . Gru . 2015
  2. IMOMO.pl

    Pysznie to wygląda

    09 . Gru . 2015
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Dziękuję

      13 . Gru . 2015
  3. Joanna Julia Sokołowska

    Całkiem ładnie wygląda – widywałam wiele bezglutenowych, ale w większości były to zakalce lub jakieś takie oklapłe ciężkie, nienapowietrzone placki

    09 . Gru . 2015
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Mi jakoś na szczęście żaden zakalec nie wyszedł

      13 . Gru . 2015
  4. Beata Redzimska

    Pyszne, uwielbiam ciasta z maki ryzowej, uwazam ze swietnie nadaje sie na slodkie wypieki (gorzej na slone typu ciasto na pizze). Fajny przepis, musze go sobie wynotowac. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie Beata

    09 . Gru . 2015
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Dziękuję Ja jestem fanką mąki ryżowej za jej lekkość

      13 . Gru . 2015
  5. Wioleta Sadowska (awiola)

    Już mi ślinka dosłownie cieknie

    09 . Gru . 2015
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      13 . Gru . 2015
  6. Magdalena, ZebraVPaski

    Mmmm, jami!!! Takiej wersji makowca nie miałam jeszcze ochoty skosztować. Wygląda pysznie!! Dla mnie w święta sernik musi być!!!

    09 . Gru . 2015
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      O, zdecydowanie… sernik rzecz święta. Być musi

      13 . Gru . 2015
  7. anjanka

    kolejne żarcie! No ja nie wiem, jak mam się w kiece na święta zmieścic, skoro na kazdym blogu, na który dzisiaj wchodzę jest coś pysznego!

    09 . Gru . 2015
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Cóż… taki to cukierniczy czas nastał

      13 . Gru . 2015
  8. halmanmonika

    Wygląda super, a ja kocham wszystko, co jest z makiem, więc chętnie ten przepis wypróbuję!

    10 . Gru . 2015
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      I smakuje również wyśmienicie

      13 . Gru . 2015
  9. Marta Kor z OkiemMK.com

    ja lubię sernik łzy teściowej i żołądkowca

    10 . Gru . 2015
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Muszę wypróbować Twoje ciasta… przyznam… nigdy nie kosztowałam.

      13 . Gru . 2015
      • Marta Kor z OkiemMK.com

        akurat obydwa są na blogu za jakiś czas dodam jeszcze domowy kopiec kreta

        13 . Gru . 2015
  10. Spełniona Optymistka

    Ja uwielbiam ciasta z masą, ale jak słodkie to zjem wszystko

    11 . Gru . 2015
    • Joanna Misiak-Piotrowska

      Zdecydowanie słodnie

      13 . Gru . 2015
  11. Joanna Misiak-Piotrowska

    Wychodzi bardzo dobrze I smacznie

    13 . Gru . 2015
  12. Joanna Misiak-Piotrowska

    Zdecydowanie smakuje bardzo

    13 . Gru . 2015
  13. Healthy Life Connoisseur

    Ten przepis bardzo pasuje mi na święta!

    16 . Gru . 2015

Zostaw komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *