Świąteczne ciasto makowe
Kuchnia,  Przepisy

Świąteczne ciasto makowe – proste i bezglutenowe

Do Świąt zostało już bardzo mało czasu. Czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Dla mnie co roku podstawą, jeśli chodzi o repertuar świątecznych ciast, jest sernik, keks i makowiec. Będąc na diecie bezglutenowej nie jest jednak tak łatwo upiec ciasto… tak, by jak najbardziej przypominało to tradycyjne… pełne glutenu. Niemniej się da… i to nawet smacznie i zdrowo. Do tej pory udało mi się wyczarować pyszny sernik i keks. Teraz przyszedł czas na zdrową, dla uczulonych na gluten, wersję makowca. Zapraszam Was dziś na świąteczne ciasto makowe. Smaczne i zdrowe

Składniki:

  • 200 g mielonego maku
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżki miodu
  • garść rodzynków
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku. Pozostawić do wystygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy tej dodać mak, obie mąki, rodzynki, proszek do pieczenia, miód, stopione masło i dokładnie wymieszać. Dodać białka i ponownie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia średniej keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, bez termoobiegu, przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu można udekorować lukrem.

Lukier: 100 – 120 g cukru pudru, 3 łyżki wody, 2 łyżki soku z cytryny. Dokładnie wymieszać ze sobą cukier puder, wodę i sok z cytryny. Lukrem udekorować wystudzone ciasto.

Smacznego!

A jakie są Wasze ulubione bożonarodzeniowe ciasta?

Obserwatorka i komentatorka życia. Z pasją o kulturze, podróżach, rodzicielstwie i życiu jako takim. Po ojcu M, po mężu P. Wiecznie zabiegana, nieustannie niewyspana...

24 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *