ciasto marchewkowe bezglutenowe
Kuchnia,  Przepisy

Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Uwielbiam marchewki… Zupę marchewkową… Marchewki z masełkiem… W końcu ciasto marchewkowe. Dziś zatem zapraszam Was pyszne marchewki i na ciasto marchewkowe bezglutenowe. Mimo braku mącznego uelastyczniacza ciasto jest odpowiednio wilgotne, nie wysycha i nie kruszy się. No i smakuje wyśmienicie. Można oczywiście pokusić się o wersję glutenową jeśli nie ma potrzeby unikania glutenu. Ciasto będzie równie smaczne.

Do przygotowania ciasta marchewkowego bezglutenowego będziemy potrzebować:

  • 4 średnie marchewki starte na dużych oczkach tarki
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • szklanka dość drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 100 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Uprażyć płatki migdałowe. Masło rozpuścić w rondelku. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać obie mąki, orzechy włoskie, roztopione masło, startą marchewkę, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia średniej wielkości formy do keksa. Wierzch ciasta obficie posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku bez termoobiegu przez 45 do 50 minut. Smacznego!

ciasto marchewkowe bezglutenowe

A Wy lubicie ciasto marchewkowe?

Obserwatorka i komentatorka życia. Z pasją o kulturze, podróżach, rodzicielstwie i życiu jako takim. Po ojcu M, po mężu P. Wiecznie zabiegana, nieustannie niewyspana...

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *