domowe kokosanki
Kuchnia,  Przepisy

Domowe kokosanki – banalnie proste

Lubię czasem zjeść coś słodkiego. Niestety na diecie bezglutenowej nie jest to takie proste. Gluten czai się wszędzie. Mam na to jednak prosty, wręcz banalny sposób.  Gdy nachodzi mnie ochota na słodkie… robię domowe kokosanki. Te sklepowe nie są niestety dla mnie bezpieczne, lecz bez problemu piekę własne i cieszę nimi ciało i duszę

Do przyrządzenia ok. 40 kokosanek będziemy potrzebować:

  • 400 gramów wiórków kokosowych,
  • 1 szklankę cukru,
  • 5 jajek
  • odrobina margaryny lub miękkiego masła,
  • kawałek papieru do pieczenia.

Wykonanie:

Wiórki, cukier, jajka dokładnie mieszamy. Na blaszce piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy go margaryną lub masłem. Z masy kokosowej formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Kokosowe kulki pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze ok. 170 – 180 stopni, bez termoobiegu. Wyjmujemy, gdy domowe kokosanki są lekko zezłocone. Od razu możemy przystąpić do kokosowej uczty. Smacznego.

Obserwatorka i komentatorka życia. Z pasją o kulturze, podróżach, rodzicielstwie i życiu jako takim. Po ojcu M, po mężu P. Wiecznie zabiegana, nieustannie niewyspana...

29 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *