Ulubione zimowe ciasto

Ulubione zimowe ciasto – bezglutenowe i nie tylko

Kiedy nadchodzi zima, a zwłaszcza zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i Sylwester nachodzi mnie ochota ogromna na keksa. To moje ulubione zimowe ciasto, pełne bakalii, słodyczy, oblane czekoladą. Do tej pory nie było problemu, by upiec sobie keksa. W tym roku stanęło przede mną wyzwanie, by upiec go w wersji bezglutenowej. I udało się

Wygląda, moim zdaniem, całkiem dobrze a smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

400g bakalii – rodzynki, suszone  śliwki, morele, daktyle, figi, orzechy, migdały, żurawina – co kto lubi

skórka otarta z 1 pomarańczy

pół laski wanilii

1,5 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej

0,5 szklanki mąki kukurydzianej

200 g margaryny

1 szklanka cukru pudru

4,5 jaja

pół jajka do wysmarowania wierzchu ciasta

3 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Margarynę roztopić w rondelku. Pozostawić do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać wanilię, skórkę otartą z pomarańczy, mąkę, proszek do pieczenia, margarynę. Do gładkiej masy dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wygładzić. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Środek ciasta wzdłuż naciąć lekko nożem zamoczonym w oleju. Piec najpierw przez 15 – 20 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej przez 30 – 40 minut. Gdy ciasto bez problemu odłącza się od papieru do pieczenia, to znak że jest gotowe. Po ostygnięciu można keksa polać czekoladą i poczekać aż ta stężeje. Smacznego.

p.s. mąkę bezglutenową i kukurydzianą można zastąpić zwykłą mąką np. poznańską, wrocławską itp.

p.s.2 keks podobno znakomicie smakuje z wiskey 

4 comments on “Ulubione zimowe ciasto – bezglutenowe i nie tylko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *