Wielkanocny makowiec bezglutenowy – banalnie prosty i szybki

makowiec bezglutenowy

Chwilę mnie nie było… Ta bywa z dwoma maluchami w domu. Nie bez znaczenia ma również wiosenne przesilenie… Co tam będę opowiadać… Wiecie jak jest… Niemniej jestem i mam dziś dla Was bardzo smakowity przepis.

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkiej Nocy. Warto już teraz pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. Jestem zdecydowaną wypiekową tradycjonalistką, preferuję zatem wypieki tradycyjnie pojawiające się w czasie Świąt Wielkanocnych… Tym razem mam dla Was makowiec. Jest to oczywiście wersja bezglutenowa, w dodatku banalnie prosta i szybka, w sam raz na zabiegany przedświąteczny czas. Spróbujecie?

Do przygotowania średniej torownicy makowca bezglutenowego będziemy potrzebować:

  • gotową masę makową bezglutenową – 850 g
  • kostkę masła – 200 g
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • garść rodzynek
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 łyżkę masła do wysmarowania formy
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej do obsypania formy

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy roztopione masło. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masę makową oraz rodzynki. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką kukurydzianą średniej tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu) przez ok. 45 minut.

Smacznego!

A jakie są Wasze wielkanocne smaki?

Wydrukuj

1,121 total views, 8 views today