Niebo i piekło czyli likier kajmakowy

Niebiańsko słodki, piekielnie ostry likier kajmakowy chodził za mną od dłuższego czasu. Ostatnio jedzenie… i picie… zwłaszcza z dodatkiem alkoholu za mną chodzi dość często. Likier kajmakowy to słodki alkohol, którego przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż kilka minut, a potem możemy się już delektować tym niebiańsko-piekielnym połączeniem.

Czego potrzebujemy do przygotowania ok. 750 ml likieru kajmakowego?

  • 500 ml wódki (ja używam wódki, której bazą są ziemniaki, np. Luksusowa)
  • puszka masy kajmakowej (ok. 500 g) – trzeba uważać, bo nie wszystkie dostępne na rynku są bezglutenowe

Jeśli nie mamy pod ręką gotowej masy kajmakowej, możemy ją przyrządzić samodzielnie. Potrzebujemy tylko puszkę mleka skondensowanego, słodzonego i odrobinę cierpliwości. Puszkę mleka skondensowanego musimy bowiem gotować (bez jej otwierania) przez przynajmniej 2-3 godziny, by powstał kajmak.

Przygotowanie…

Do wysokiego naczynia przekładamy masę kajmakową, wlewamy alkohol, miksujemy i… gotowe…

Prawda, że banalnie proste?

Wydrukuj
  • Świetny i faktycznie łatwy przepis 🙂 Dziękuję 🙂

  • Dobre połaczenie..faktycznie piekło i niebo w jednym 🙂

  • Super, choć za likierami nie przepadamy.

  • Kurde, a ja muszę zlać moją naleweczkę z pigwy dochodzi już chyba z pół roku 😛