Meksykański gulasz sojowy

Przez ponad dwadzieścia lat byłam wegetarianką. Nie lubiłam mięsa i wszelkich jego przetworów. Z uwagi na trapiące mnie różne dolegliwości, mięso wróciło do mojej diety. Niemniej za mięsem nie przepadam i wybieram przede wszystkim dania wegetariańskie. Mięso jest tylko śladowym dopełnieniem mojej diety. I raczej jest to dieta drobiowo-rybna niż np. wieprzowo-wołowa. Lubię dania bogate w białko. Lubię też potrawy, w których jest moc warzyw, choć nie jest to dla mnie zbyt korzystne zdrowotnie. Dlatego dziś chcę Wam zaproponować meksykański gulasz sojowy, mocno warzywny i oczywiście bezglutenowy. Jest to danie banalnie proste i gotowe w 30 minut czyli dokładnie tak jak lubię.

Do przygotowania gulaszu dla 6 osób będziemy potrzebować:

  • 100 g opakowanie kotletów sojowych a’la schabowe (należy sprawdzić na opakowaniu skład – bywają zanieczyszczone glutenem)
  • 2 kostki rosołowe bezglutenowe
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 250 g fasolki szparagowej – mrożonej
  • 250 g marchewki z groszkiem – mrożonej
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mrożonki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W garnku zagotowujemy ok. 1,5 l wody, wrzucamy kostki rosołowe i kotlety sojowe. Gotujemy kotlety na wolnym ogniu, pod przykryciem aż będą miękkie. Gotowe kotlety odsączamy i po przestudzeniu kroimy w mniejsze kawałki. Jeśli znajdziecie sojową krajankę, wówczas odpadnie Wam etap krojenia. W garnku podgrzewamy lekko oliwę, wlewamy passatę pomidorową, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę szparagową, marchewkę z groszkiem, kukurydzę oraz czerwoną fasolę. By zmniejszyć kwasowość pomidorów z passaty dodajemy odrobinę sody oczyszczonej. Dodajemy słodką paprykę oraz sól i pieprz. Na koniec wrzucamy pokrojone kotlety sojowe. Dokładnie, acz delikatnie, mieszamy. Pozwalamy, by całość się przez chwilę pogotowała. Gulasz najlepiej smakuje podany z ryżem bądź kaszą gryczaną. Smacznego!

Jest to wersja bardzo podstawowa, szybka i smaczna. Możemy ją jeszcze oczywiście wzbogacić np. dodając cebulkę delikatnie podsmażoną na oliwie, odrobinę czosnku czy np. czosnek niedźwiedzi. Wszystko zależy od naszej kulinarnej fantazji.

Wydrukuj

Może zainteresuje Cię również: