Smaczny jabłecznik bezglutenowy? To musi się udać…

Uwielbiam jabłka, zwłaszcza jesienią i zimą… Później przychodzi czas na bardziej sezonowe rozkosze podniebienia. Uwielbiam ciasta z jabłkami… jabłecznik, szarlotka, tarta… W dzieciństwie najłatwiejszego na świecie i zarazem najsmaczniejszego jabłecznika robiła moja mama. Teraz postanowiłam odtworzyć przepis… oczywiście w wersji bezglutenowej.

Na średniej wielkości jabłecznik bezglutenowy (średnia tortownica) będziemy potrzebować:

  • 6-7 niedużych jabłek
  • garść rodzynek
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • laska wanilii
  • sól
  • cynamon lub przyprawa korzenna

Jabłka obrać, wykrajać gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki (ja robię to na tarce). Do jabłek wsypać cynamon lub przyprawę korzenną oraz wrzucić rodzynki. Delikatnie wymieszać. Masło stopić w rondelku, pozostawić do ostygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią, dodać mąkę i skrobie, dodać proszek do pieczenia, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka i ponownie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, obsypać mąką lub którąś ze skrobi. Na dno wlać odrobinę ciasta. Na nim równomiernie rozłożyć większość jabłek z rodzynkami. Zalać resztą ciasta. Na wierzch wrzucić resztę jabłek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, bez termoobiegu przez 50-60 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

A Wy lubicie ciasta z jabłkami? Jakie są Wasze ulubione?

Wydrukuj

Może zainteresuje Cię również:

  • Smakowicie wygląda. I jaki prosty przepis! Z jabłkami to jedynie jem szarlotkę zwykłą albo szarlotkę królewską. O innych przepisach na ciasta z jabłkami nie słyszałam :c

  • Uwielbiamy roladę jabłkową, jabłecznik, szarlotkę, ciasto z galaretką wymieszaną z musem. Wszystko, co jabłkowe, nasze ulubione. Ależ rozbudziłaś nasz apetyt na to ciacho!

  • Zwykła Matka

    Uwielbiam wszelkie jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami, jak zwał tak zwał 🙂

  • kurcze, ja robiłam tylko chleb bezglutenowy i wyszedł niedobry, a u Ciebie wszystko takie piekne!!! powiedz gdzie się kupuje taki proszek do pieczenia bezglutenowego?

    • Ja kupuję w marketach, np. w Carrefour czy Leclerc, na działach z żywnością bezglutenową 🙂 Dziękuję za miłe słowa 🙂 ps… chleb też mi nie wychodzi 🙁

  • mint with raspberry

    Kolejny fajny przepis do wypróbowania 😉